Η TN70 στο Μεξικό -5% λιγότερες χοιρομητέρες, 12% περισσότερα χοιρίδια

Η TN70 στο Μεξικό -5% λιγότερες χοιρομητέρες, 12% περισσότερα χοιρίδια

Η χοιρομητέρα ΤΝ70 αποδίδει εξαιρετικά στο Μεξικό. Στην έρημο  Sonoran, η φάρμα  La Choya ενισχύει την αποδοτικότητα παράγοντας περισσότερα χοιρίδια με λιγότερες χοιρομητέρες.Οι θηλυκοί χοίροι της σειράς ΤΝ70  εισήχθησαν στη φάρμα La Choya τον Ιούλιο του 2016. Οι θηλυκές της σειράς ΤΝ70 διασταυρώνονται με Norsvin Duroc κάπρους. Ο κ Octavio Bours Griffith είναι στην χοιροτροφία και γενικότερα στην πρωτογενή παραγωγή περισσότερα από 30 χρόνια. Γνώριζε ότι ο καινοτόμος συνδυασμός των σειρών Ζ και Norsvin Landrace, παρόλο το ζεστό κλίμα του Μεξικό, επρόκειτο να ξεπεράσει το γενετικό υλικό που χρησιμοποιούσε. Για αυτό πήρε το ρίσκο και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη χοιρομητέρα ΤΝ70.

Ομοιογενή και εύρωστα χοιρίδια

 «Τώρα ξέρουμε ότι ήταν η σωστή απόφαση και είμαστε πολύ ευτυχείς με το αποτέλεσμα»είπε ο κ. Octavio. Ανήκουμε στον Όμιλο Kowi και εξάγουμε στην Ιαπωνία , για να συμπληρωθεί η χοιρομητέρα TN70 επιλέξαμε επίσης τον κάπρο Norsvin Duroc. Είναι εντυπωσιακή η ομοιογένεια και η ευρωστία των χοιριδίων. Τα χοιρίδια έχουν έντονη επιθυμία να βρουν τη θηλή και υπάρχουν πολλές από αυτές.

Ο γιος του Οctavio ανέφερε πως τα χοιρίδια είναι τόσο μεγάλα που κοντά στον απογαλακτισμό δεν χωρούν το ένα δίπλα στο άλλο κατά την ώρα του θηλασμού. Επομένως, κάποια σκαρφαλώνουν στη ράχη της χοιρομητέρας και σκύβουν προς τα κάτω για να βρουν τη θηλή και η χοιρομητέρα παραμένει πολύ ήρεμη όταν το κάνουν αυτό.

Η φάρμα La Choya έχει 2300 χοιρομητέρες που βρίσκονται στη πόλη Obregon στην έρημο Sonoran στο Μεξικό. Η φάρμα εφαρμόζει ένα σύστημα στο οποίο κρατάει τα χοιρίδια από τη γέννηση έως τον απογαλακτισμό και μετά τα στέλνει σε  δύο διαφορετικά μέρη για απογαλακτισμό και πάχυνση.

Έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες

Η εκτροφή έχει ένα ελεγχόμενο κλίμα στους θαλάμους κύησης και τοκετού. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου, ο κλιματισμός δεν είχε εγκατασταθεί ακόμη και έτσι οι χοιρομητέρες εκτέθηκαν σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 28 °C. Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα των ποσοστών γέννησης ήταν πάνω από 90%.

 

 

Αποτελέσματα τοκετών της TN70 στη φάρμα La Choya
# Τοκετοί 200
Συνολικά γεννηθέντα/τοκετομάδα 14.2
Γεννηθέντα ζωντανά/τοκετομάδα 13.2
Θνησιγενή/τοκετομάδα 1.0
Βάρος γέννησης 1.45 kg / 3.20 lbs
Βάρος απογαλακτισμού 6.96 kg / 15.34 lbs
Ηλικία απογαλακτισμού 22.5 ημέρες

Η φάρμα διαχειρίζεται παρτίδες της μίας βδομάδας. «Ακόμα δεν ξέρουμε τις αποδόσεις των χοίρων κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, αλλά οι πρώτες έξι ομάδες απογαλακτίστηκαν με θνησιμότητα 0.34 %. Η καινούρια χοιρομητέρα ΤΝ70 παρέχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Γεννά 12% περισσότερα χοιρίδια με 5% λιγότερες χοιρομητέρες σε σύγκριση με το προηγούμενο γενετικό υλικό».

Η TN70 στο Μεξικό : Παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες. Η TN70 έχει εισαχθεί σε πολλές  εκτροφές στο Μεξικό και παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητές. Τα αναπαραγωγικά δεδομένα των νεαρών θηλυκών χοίρων (πρώτος κύκλος) σε δύο άλλες εκμεταλλεύσεις δείχνουν τα εξής.

# Τοκετοί: 303

Συνολικά γεννηθέντα/τοκετομάδα: 14.3

Γεννηθέντα ζωντανά/τοκετομάδα: 13.6

Θνησιγενή/τοκετομάδα: 0.7

Απογαλακτισμένα/ τοκετομάδα: 12.7