Η εύρωστη γραμμή TN Tempo συμβάλλει στην αποδοτική εργασία και στην εύκολη παραγωγή

Λειτουργώντας ένα αγρόκτημα με χοιρομητέρες, παχυνόμενους χοίρους και καλλιεργήσιμη γη με λιγότερη εργασία: Η ευρωστία της γραμμής TN Tempo καθιστά δυνατή την μη προβληματική παραγωγή χωρίς θέματα υγείας. Αυτό οδηγεί σε αποτελεσματική και εύκολη παραγωγή.

Οι δύο αδελφοί Weijs διαχειρίζονται τις χοιρομητέρες, τους παχυνόμενους χοίρους και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους με μόλις 0,5 ισοδύναμο πλήρους απασχόλησης. Η λειτουργία μιας εκμετάλλευσης αυτού του μεγέθους με περιορισμένο εργατικό δυναμικό απαιτεί μια εύκολη και χωρίς προβλήματα παραγωγική διαδικασία. Οι χοίροι ξεπερνούν τα προβλήματα χωρίς ουσιώδεις καθυστερήσεις. Η γραμμή TN Tempo το πετυχαίνει αυτό με την ευρωστία που την χαρακτηρίζει και συμβάλλει στην αποτελεσματική, χωρίς προβλήματα, υψηλή παραγωγή σε μία από τις πιο πυκνές σε πληθυσμό χοίρων περιοχές της Ευρώπης.

Επίδραση από την πρώτη μέρα

Η θετική επίδραση της γραμμής TN Tempo μπορεί να παρατηρηθεί ήδη από τον θάλαμο τοκετού. “Είναι ισχυρά, εύρωστα χοιρίδια από τη μέρα που γεννιούνται. Και η έμφυτη όρεξή τους είναι κάτι που χρησιμοποιούμε ξεκινώντας να τους παρέχουμε τροφή με βάση το γάλα από τη δεύτερη μέρα μετά τη γέννησή τους. Σταδιακά αντικαθιστούμε  τη τροφή με βάση το γάλα με ζωοτροφές ειδικές για χοιρίδια από την 2η  εβδομάδα », εξηγεί ο Jos Weijs. Η όρεξη τους φαίνεται από το γεγονός ότι οι ταΐστρες είναι σχεδόν άδειες λίγες ώρες μετά το γέμισμα τους.

Jos Weijs: “Δεν χρειαζόμαστε καμιά ακριβή φανταχτερή ειδική ζωοτροφή, απλώς τα τυποποιημένα μίγματα από τον προμηθευτή ζωοτροφών μας.” Ο απογαλακτισμός ολοκληρώνεται επίσης χωρίς προβλήματα με αυτές τις συμβατικές ζωοτροφές. Δεν υπάρχουν διαταραχές ή προβλήματα υγείας. Οι χοίροι TN Tempo συνεχίζουν να τρώνε.

Όταν οι χοίροι μεταφέρονται στο δωμάτιο τελικής πάχυνσης, δεν προκύπτουν προβλήματα. Και πάλι: η κατανάλωση τροφής δεν επηρεάζεται, το ίδιο συμβαίνει και όταν αλλάζει η διατροφή τους κατά τη διάρκεια της πάχυνσης. Η κατανάλωση τροφής είναι υψηλή κατά τη διάρκεια της πάχυνσης, κοντά στα επίπεδα της κατά βούλησης διατροφής. Οι παχυνόμενοι χοίροι της γραμμής TN Tempo καταναλώνουν εύκολα τροφή και με όρεξη. Σε συνδυασμό με την ευρωστία, αυτό καθιστά δυνατή τη χρήση ζωοτροφών που στοιχίζουν € 0,05 ανά κιλό ανάπτυξης χαμηλότερα από τον μέσο όρο των δανέζικων χοίρων.

Δεν υπάρχουν προβλήματα υγείας σε μία περιοχή που υπάρχει μεγάλη πυκνότητα χοίρων

Η υγεία δεν αποτελεί πρόβλημα στο αγρόκτημα των Weijs. Αυτό είναι ένα άλλο ισχυρό σημείο της γραμμής TN Tempo. Οι εκμεταλλεύσεις των αδελφών Weijs βρίσκονται στα νοτιοανατολικά της Ολλανδίας, η οποία είναι μια από τις πιο πυκνές σε εκτροφή χοίρων περιοχές της Ευρώπης. Μεγάλα σύγχρονα χοιροστάσια περιβάλλουν το αγρόκτημα. Σε όλες σχεδόν τις κατευθύνσεις υπάρχουν άλλες μονάδες παραγωγής σε απόσταση μόλις εκατοντάδων μέτρων.

Το αγρόκτημα με συμβατική κατάσταση υγείας δεν απαιτεί ειδικά μέτρα, εκτός από τα συνήθη μέτρα βιοασφάλειας, για την υγεία. Μεταφέρουν τα χοιρίδια με δικά τους μεταφορικά μέσα και αποφεύγουν την ανάμειξη χοιριδίων στη φάση της πάχυνσης. Ο μόνος εμβολιασμός που λαμβάνουν οι χοίροι είναι εναντίον του Κυκλοϊού των χοίρων (PCVAD) και τα μόνα πραγματικά προβλήματα υγείας που σπάνια αντιμετωπίζουν σχετίζονται με τους στρεπτόκοκκους.

Η υγεία και η ευρωστία των παχυνόμενων χοίρων δεν είναι εμφανείς μόνο από τη χαμηλή θνησιμότητα τους. Το κόστος υγείας είναι επίσης χαμηλό. Δεν χρησιμοποιείται σχεδόν κανένα αντιβιοτικό, μόνο σε μια σπάνια επιδημία εντερικής αδενωμάτωσης χοίρων  ή όταν το πόδι ενός χοίρου έχει μολυνθεί. Αυτό σημαίνει όφελος 0,25 ευρώ για το κόστος υγείας ανά παχυνόμενο. Ο μέσος όρος των δανέζικων χοίρων τρεις φορές υψηλότερος.

Η ποιότητα των χοιριδίων εγγυάται την επιτυχία στη φάση πάχυνσης

Η παραγωγή χωρίς προβλήματα στη φάση πάχυνσης έχει τα θεμέλια της στον τοκετό και στην εκτροφή των χοιριδίων. Η René Weijs δήλωσε : “Αν μπορείτε να ξεκινήσετε με έναν ποιοτικό χοιρίδιο, ξέρετε ότι έχετε καλή πάχυνση. Με αυτόν τον τρόπο, η ευρωστία των απογόνων της γραμμής TN Tempo στην πρώιμη ζωή μπορεί επίσης να φανεί στη φάση πάχυνσης. ”

Οι αδελφοί Weijs βλέπουν τη γραμμή TN Tempo ως ένα σημαντικό στοιχείο για να μπορούν να διευθύνουν αποτελεσματικά την επιχείρησή τους με χαμηλές απαιτήσεις για εργασία. «Με λίγη επιπλέον βοήθεια, μπορούμε να λειτουργήσουμε το αγρόκτημα μαζί. Η γραμμή TN Tempo μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε την δουλειά μας εύκολα και εξίσου σημαντικά με έναν ικανοποιητικό και ευχάριστο τρόπο. ”

Υποσημείωση

Ήταν μοναδικό το κύμα καύσωνα

Το καλοκαίρι του 2019, δημιουργήθηκε ένα μοναδικό ρεκόρ για την Ολλανδία. Για πρώτη φορά, η θερμοκρασία έφθασε πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Σε μια χώρα όπου οι φυσιολογικοί καύσωνες δεν υπερβαίνουν τους 35 βαθμούς Κελσίου, το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη έδωσε νέες προκλήσεις στους κτηνοτρόφους, καθώς οι μονάδες και ο εξαερισμός δεν έχουν σχεδιαστεί για αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες. Ειδικά στους χώρους εκτροφής των παχυνόμενων χοίρων , αυτό οδήγησε σε υψηλές θερμοκρασίες. Η René Weijs δήλωσε : “Είχαμε τα προβλήματά μας, αλλά κοιτάζοντας πίσω τώρα παρατηρούμε ότι οι παχυνόμενοι χοίροι της σειράς TN Tempo ανταπεξήλθαν καλά. Η ανάπτυξη δεν επηρεάστηκε τόσο πολύ όσο ακούω από άλλους χοιροτρόφους με άλλο γενετικό υλικό. Επίσης η κατανάλωση τροφής δεν επηρεάστηκε πολύ. “

Κοινοποιήστε αυτή την ανάρτηση: