Topigs Norsvin Hellas Συμπόσιο Διατροφής 2018

Η Topigs Norsvin Hellas πρωτοπορεί για ακόμη μια φορά στις υπηρεσίες που παρέχει στην Ελληνική χοιροτροφία! Το πρώτο Συμπόσιο Διατροφής 2018 (Nutrition Symposium 2018) πραγματοποιήθηκε στις 1 και 2 Νοεμβρίου 2018, στο ξενοδοχείο Holiday Inn στην Αθήνα. Συγκέντρωσε πλέον των 55 ειδικών στη διατροφή χοίρων, εκπροσώπων που καλύπτουν το σύνολο σχεδόν της αγοράς διατροφικών προϊόντων χοίρων σε Ελλάδα και Κύπρο, ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη των διοργανωτών!

Σκοπός του Συμποσίου ήταν η ενημέρωση και επικοινωνία σε ειδικά θέματα διατροφής χοίρων, σε σχέση με το νέο γενετικό υλικό και γενετικό πρόγραμμα που μέσω της Topigs Norsvin Hellas είναι πλέον διαθέσιμα στους χοιροτρόφους, τόσο της Ελλάδας, όσο και των άλλων χωρών που συμμετείχαν με αντιπροσωπείες. Ιδιαίτερα δε, στόχος ήταν να ενισχυθεί η συνεργασία των επιστημόνων και των εταιριών που δραστηριοποιούνται στη διατροφή των χοίρων με τη διατροφική ομάδα της Topigs Norsvin International, για τη μεγιστοποίηση του παραγωγικού αποτελέσματος στη χοιροτροφία, μέσω της βελτιστοποίησης της διατροφής. Η εκδήλωση συγκέντρωσε κτηνίατρους και ζωοτέχνες, από Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ και Αρμενία που εκπροσωπούσαν την πλειοψηφία του διατροφικού κλάδου στη χοιροτροφία.

Ανοίγοντας το Συμπόσιο, ο Διευθυντής της Topigs Norsvin Hellasκύριος Γιώργος Νικολάου, τόνισε πως η εκδήλωση αποτελεί την έμπρακτη και άμεση ανταπόκριση της εταιρίας στο ενδιαφέρον των χοιροτρόφων και των διατροφολόγων τους, ώστε μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας να επιτευχθεί η σωστή διατροφή του σύγχρονου γενετικού υλικού που χρησιμοποιείται σήμερα στη χοιροτροφία. Επεσήμανε την αναγκαιότητα της στενής συνεργασίας όλων των ειδικών των εταιριών διατροφής χοίρων με τη διατροφική ομάδα της Topigs Norsvin International ως απαραίτητο εργαλείο για την ανάδειξη του γενετικού δυναμικού των χοιρομητέρων και ιδιαίτερα της νέας χοιρομητέρας ΤΝ70. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τις διαθέσιμες υπηρεσίες από το Κέντρο Γενετικής και το πρόγραμμα Ingene, θα βοηθήσουν τα μέγιστα στον εκσυγχρονισμό και ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής χοιροτροφίας. Στο τέλος της ομιλίας του, ο κύριος Νικολάου ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τον προσφάτως εκλιπόντα Κύπριο κτηνίατρο, συνεργάτη και φίλο Γιώργο Μαρκίδη

Ο κύριος Ron Hovenier, Breeding Program Manager της Topigs Norsvin International παρουσίασε τις αρχές, τη δομή και τη στρατηγική της Topigs Norsvin International, μιας εταιρίας που αποστολή έχει την προμήθεια της παγκόσμιας χοιροτροφίας με συνεχώς καλύτερο γενετικό υλικό, για την παραγωγή ποιοτικού χοιρινού κρέατος με χαμηλό κόστος. Η αφοσίωση στη συστηματική έρευνα και ανάπτυξη, στο σύγχρονο πρόγραμμα γενετικής και στις εξελιγμένες αναπαραγωγικές μεθόδους, καθιστούν την Topigs Norsvin International πρωτοπόρο στη διάθεση βελτιωμένου γενετικού υλικού, προσαρμοσμένου στις ανάγκες της κάθε αγοράς. Τόνισε επίσης, πως με την επιστημονική υποστήριξη των προϊόντων της, τόσο μέσω των ενημερωτικών εντύπων, όσο και από τις ομάδες ειδικών που διαθέτει, η Topigs Norsvin International μπορεί και πετυχαίνει το όραμά της για πρόοδο στο χοιρινό, κάθε μέρα.

Στη συνέχεια, ο Δρ. Κωνσταντίνος Κουσενίδης, Επιστημονικός Σύμβουλος της Topigs Norsvin Hellas και της Aim Worldwide, εστίασε στη νέα χοιρομητέρα ΤΝ70 που αποδεικνύεται σε όλες τις έρευνες πεδίου που πραγματοποιούνται παγκόσμια ως το περισσότερα υποσχόμενο καινοτόμο προϊόν της εταιρίας. Πρόκειται για ένα ζώο που μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις κάθε χοιροτρόφου για την παραγωγή πολλών και ποιοτικών χοίρων. Αυτό μάλιστα, επιβεβαιώνεται και από ερευνητικά αποτελέσματα σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου η χοιρομητέρα ΤΝ70 ανταπεξήλθε απόλυτα στις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες του καλοκαιριού στην περιοχή μας. Οι αποδόσεις της είναι σημαντικά υψηλότερες από εκείνες των υπαρχόντων γενετικών γραμμών. Πρόκειται, όπως δήλωσε και ο τίτλος της παρουσίασής του, για τη χοιρομητέρα του 21ου αιώνα.

Ακολούθησε η διαδικτυακή παρουσίαση του Κου Chris Opschoor, Meating Manager του Feed Group της Topigs Norsvin International για τη δομή, τους στόχους και τη λειτουργία της ομάδας ειδικών για τη διατροφή χοίρων της εταιρίας. Ανέδειξε την ανάγκη και τη σημασία για τη δόμηση ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ αυτής της ομάδας, των χοιροτρόφων και των συνεργατών τους για τη λεπτομερή μελέτη και πρακτική της σωστής διατροφής των σύγχρονων γενετικών γραμμών χοίρων. Υπογράμμισε δε, ότι η καλή εκμετάλλευση της τροφής είναι ο στόχος, που επιτυγχάνεται όχι μόνο με τη γενετική βελτίωση των χοίρων, αλλά και με την εφαρμογή εξειδικευμένων σιτηρεσίων και πρακτικών διατροφής.  Η τεχνική υποστήριξη από την ομάδα διατροφής της εταιρίας και η έγκυρη ενημέρωση μέσω πληροφοριακού υλικού και συνεργασίας από απόσταση βοηθάνε στην πραγματοποίηση αυτού του στόχου.

Στη συνέχεια ο ειδικός στη διατροφή των χοίρων από την Topigs Norsvin Internationalκύριος Catalin Nicolaiciuc ανέλυσε το θέμα της ειδικής διαχείρισης μιας νεαρής χοιρομητέρας για να αποδώσει τα μέγιστα στην παραγωγική της ζωή. Εξήγησε ότι η νεαρή χοιρομητέρα πρέπει να εκτρέφεται υπό ειδικές συνθήκες από πολύ νεαρή ηλικία και ότι η διατροφή της πρέπει να έχει στόχο την ανάπτυξή της ως ένα αναπαραγωγικό ζώο. Εξειδικευμένα σιτηρέσια κατά την ανάπτυξη, τη γενετήσια ωρίμανση και την επίβαση είναι απαραίτητα για την παραγωγή νεαρών χοιρομητέρων αντικατάστασης ώστε αυτές να έχουν διάρκεια και υψηλές αποδόσεις. Ειδικά, το βάρος της νεαρής χοιρομητέρας κατά την πρώτη επίβαση, το χαρακτήρισε ως το κλειδί για την επιτυχή διαχείρισή της για όλη την αναπαραγωγική της ζωή.

Η επόμενη διαδικτυακή παρουσίαση έγινε από τον κύριο Arno Joosten, Manager Adviesteam at Topigs Norsvin Netherlands και είχε ως θέμα τη βελτίωση της γονιμότητας των εκτροφών μέσω της σωστής διατροφής των χοιρομητέρων. Επισημάνθηκε η σημασία τόσο της διατροφικής, όσο και της γενικότερης διαχείρισης των χοιρομητέρων, ιδιαίτερα κατά τους δυο πρώτους αναπαραγωγικούς κύκλους, ώστε να αποδίδουν τα μέγιστα. Αυτό πραγματοποιείται όχι μόνο με τη μείωση των χαμένων ημερών του κύκλου, αλλά και με την ενίσχυση, μέσω της διατροφής, της εκδήλωσης και της αποδοτικότητας κάθε οίστρου. Τέλος, έμφαση δόθηκε στον έλεγχο της αυξομείωσης του βάρους της χοιρομητέρας από τοκετό σε τοκετό, με στόχο τη μέγιστη αποδοτικότητά της.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε πάλι ο ειδικός στη διατροφή των χοίρων από την Topigs Norsvin International, κύριος Catalin Nicolaiciuc για να αναλύσει την εξειδικευμένη διατροφική διαχείριση που απαιτεί μια χοιρομητέρα ΤΝ70 ώστε να έχει μέγιστες αποδόσεις. Ξεκίνησε επισημαίνοντας πόσο εξελιγμένες είναι οι σύγχρονες χοιρομητέρες και πως πρέπει να διατρέφονται με εξειδικευμένα σιτηρέσια. Ειδικά η χοιρομητέρα ΤΝ70 είναι ένα ζώο με ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες, αφού είναι μεγαλόσωμη, άπαχη και πολύ παραγωγική. Τόνισε ακόμη πως ειδικά σιτηρέσια για την αρχή και το τέλος της κυοφορίας της, όπως και για τη γαλουχία είναι απαραίτητα, ενώ και η μετάβαση από ένα σιτηρέσιο στο επόμενο πρέπει να γίνεται σταδιακά. Ολοκλήρωσε επισημαίνοντας πως η ιδανική διατροφική κατάσταση των χοιρομητέρων είναι ο πάγιος στόχος μας, καθώς βελτιωμένες γενετικές γραμμές όπως η χοιρομητέρα ΤΝ70 έχουν πλέον εντελώς διαφορετικές διατροφικές απαιτήσεις.

Ακολούθως, ο κύριος Ron Hovenier, Breeding Program Manager της Topigs Norsvin International παρουσίασε τη λειτουργία ενός σύγχρονου προγράμματος γενετικής βελτίωσης για την παραγωγή βελτιωμένων ζώων, που ικανοποιούν τις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς. Ανέλυσε πως το πλήθος των γενετικών γραμμών της Topigs Norsvin International μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις αγορές παγκόσμια, εστιάζοντας στην εκμετάλλευση της τροφής, στην πολυδυμία και στην παραγωγή χοίρων υψηλών κρεοπαραγωγικών αποδόσεων.

Στην τελευταία παρουσίαση, ο κύριος Catalin Nicolaiciuc ειδικός στη διατροφή των χοίρων από την Topigs Norsvin International, στόχο είχε να αναδείξει πώς επιτυγχάνεται ο περιορισμός του κόστους παραγωγής με τη χρήση των εργαλείων που είναι διαθέσιμα σήμερα από την εταιρία για τους παραγωγούς και τους ειδικούς της διατροφής. Η χρήση ενημερωτικού υλικού, έντυπου και ηλεκτρονικού, και η βοήθεια από απόσταση είναι τα πιο σημαντικά από αυτά. Ιδιαίτερα, η συνεχής υποστήριξη των συνεργατών αποτελεί για την Topigs Norsvin International βασικό στόχο, καθώς οι τοπικές αγορές και οι ιδιομορφίες κάθε εκτροφής απαιτούν εξειδικευμένη διατροφική διαχείριση.

Κοινοποιήστε αυτή την ανάρτηση:

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email