TN70: Η εναλλακτική λύση στη Δανία

Ο Bertel Bovbjerg δεσμεύεται για ένα ισχυρό και υγιές μέλλον για τη βιομηχανία χοίρων της Δανίας. Ο νεαρός αγρότης προέρχεται από μια οικογένεια με μακρά ιστορία στην χοιροτροφία και αγαπά την εργασία στις μονάδες αναπαραγωγής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησε ως αναπαραγωγός της Topigs Norsvin.

Ο Bertel Bovbjerg εισήγαγε την γραμμή TN70 της Topigs Norsvin στη δανέζικη αγορά. «Εμείς, οι αγρότες, υποσχεθήκαμε στην κυβέρνησή μας ότι θα μειώσουμε τη συνολική θνησιμότητα των χοίρων που παράγονται μέχρι και 20% μέχρι τον απογαλακτισμό, συμπεριλαμβανομένων των θνησιγενών. Μια άλλη τάση είναι ότι στο μέλλον οι χοιρομητέρες θα παραμένουν σε ομαδικά κελιά κατά τη διάρκεια του τοκετού. Με το διαθέσιμο δανέζικο γενετικό υλικό νομίζω ότι όλα αυτά δεν είναι δυνατά. Αυτός είναι ο λόγος που επιλέγω τις χοιρομητέρες TN70. Με αυτή τη γραμμή χοιρομητέρων οι παραγωγοί μπορούν να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις μελλοντικές προκλήσεις πολύ πιο εύκολα ».

Αποτελεσματική διατροφή για την παραγωγή χοιρινού κρέατος

Ο Bertel παρατηρεί ότι ειδικά η νεότερη γενιά έχει διαφορετικό τρόπο σκέψης. Δεν επικεντρώνονται πια στο μεγάλο αριθμό χοιριδίων. Εξετάζουν τη συνολική κερδοφορία τους . Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αξιολογηθεί ολόκληρη η λειτουργία της μονάδας. Πόση ποσότητα τροφής και τι όγκος εργασίας χρειάζεται για να παράγουν ένα κιλό χοιρινό κρέας; Αξιολογούν την αποτελεσματικότητα της επένδυσής τους.

Η  χοιρομητέρα TN70 συμβάλλει σημαντικά στην υψηλότερη συνολική κερδοφορία. Αρχικά, η χοιρομητέρα TN70 έχει δύο θηλές επιπλέον σε σύγκριση με τις Δανέζικες χοιρομητέρες. Επίσης, τα γεννηθέντα χοιρίδια είναι περίπου 250 γραμμάρια βαρύτερα και η ανάπτυξη χοιριδίων είναι ταχύτερη πριν και μετά τον απογαλακτισμό. Όλα αυτά οδηγούν σε περισσότερους χοίρους οι οποίοι είναι υψηλότερης ποιότητας και έχουν υψηλότερο επίπεδο υγείας καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, μεταξύ άλλων εξαιτίας κυρίως  των πολλών υιοθεσιών  και αλλαγών στο στάδιο του τοκετού.

Η νέα γενιά σκέφτεται διαφορετικά

Ο Bertel θεωρεί ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ιδιαίτερα νέων παραγωγών που έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στο μέλλον στη Δανία έχει αρχίσει να σκέφτεται μια εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή γενετική. Όλοι έχουν τους λόγους τους. Κάποιοι θέλουν χοίρους που απαιτούν λιγότερη εργασία, μερικοί θέλουν να παράγουν με λιγότερη χρήση ψευδαργύρου, αντιβιοτικών ή τεχνητών υποκατάστατων γάλακτος, μερικοί θέλουν να διατηρήσουν μεγαλύτερο αριθμό χοιρομητέρων εντός της περιορισμένης έκτασης που διαθέτουν, κάποιοι χρειάζονται χοιρομητέρες που ευδοκιμούν στην παραγωγή εξειδικευμένων αγορών με ομαδικά κελιά τοκετού ή σε εκμεταλλεύσεις ελευθέρας βοσκής.

Η  χοιρομητέρα TN70 με τα ισορροπημένα βελτιωμένα χαρακτηριστικά της, εστιάζει όχι μόνο σε μεγάλο αριθμό γεννηθέντων χοιριδίων, αλλά επίσης στη ζωτικότητα, τις μητρικές ικανότητες, την ευρωστία, την εύκολη διαχείριση, το μεγάλο βάρος γέννησης και έτσι είναι τέλεια προσαρμοσμένη στις σύγχρονες  ανάγκες.

Κείμενο με πληροφορίες για την εκμετάλλευση

Ο Bertel Bovbjerg είναι υπεύθυνος σε μια μονάδα αναπαραγωγής  SPF ++(Ελεύθερη ειδικών παθογόνων) με 600 χοιρομητέρες στο Stenderup και επίσης ακόμη μια άλλη αναπαραγωγική μονάδα με 400 χοιρομητέρες στο Τhy της Δανίας. Παράγει νεαρές θηλυκές χοιρομητέρες  της σειράς TN70 για πελάτες στη Δανία αλλά και στο εξωτερικό. Το αγρόκτημά του απασχολεί 7 άτομα. Η εταιρεία γενετικής Bovbjerg ξεκίνησε στις αρχές του 2018 με το γενετικό υλικό της Topigs Norsvin.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.bovbjerg-genetics.dk

Κοινοποιήστε αυτή την ανάρτηση:

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email