

Η Solveig Kongsrud είναι ανώτερη σύμβουλος της Norsvin και έχει 30 χρόνια προϋπηρεσίας στη συμβουλευτική σε Νορβηγούς χοιροτρόφους. Είναι επίσης μέλος της ομάδας της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Διατροφής της Topigs Norsvin, που παρέχει υποστήριξη σχετικά με τη διατροφή και τη διαχείριση των μονάδων σε πελάτες σε όλο τον κόσμο..
Ο ελεύθερος τοκετός είναι το μέλλον της σύγχρονης χοιροτροφίας, στη Νορβηγία η τοποθέτηση χοιρομητέρων σε κελί κατά τη διάρκεια του τοκετού έχει απαγορευτεί από το 2000.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, οι Νορβηγοί χοιροτρόφοι είδαν αύξηση στο μέγεθος της τοκετομάδας, μείωση της θνησιμότητας πριν από τον απογαλακτισμό, βαρύτερα χοιρίδια κατά τον απογαλακτισμό και βελτιωμένη υγεία των χοιρομητέρων. Οι λόγοι για αυτά τα αποτελέσματα είναι, εκτός από τη γενετική βελτίωση, μια ποικιλία παραγόντων και πρακτικών διαχείρισης.
Οι συμβουλές της Solveig για την καλύτερη διαχείριση του ελεύθερου τοκετού:
1. Μέγεθος κελιού και σχεδιασμός.
Το μέγεθος και ο σχεδιασμός του κελιού είναι ζωτικής σημασίας – ο χώρος θα πρέπει να έχει διαστάσεις τουλάχιστον 2,4 m x 3,2 m, με παρουσία προστατευτικών ραγών στους τοίχους και να απουσιάζει το κελί τοκετού. Ο περιορισμένος χώρος είναι ο νούμερο ένα λόγος για τη σύνθλιψη των χοιριδίων, επειδή εμποδίζει τη δυνατότητα της χοιρομητέρας να επιδεικνύει καλή μητρική συμπεριφορά.
2. Περιοχή περπατήματος και θερμοκρασία.
Η περιοχή περπατήματος και η θερμοκρασία του θαλάμου πρέπει να είναι οι βέλτιστες. Η βέλτιστη θερμοκρασία για τη χοιρομητέρα είναι γύρω στους 16 βαθμούς, ενώ για τα χοιρίδια χρειάζεται γύρω στους 25-30 βαθμούς. Το κελί θα πρέπει να έχει ξεχωριστή θερμαινόμενη περιοχή περπατήματος για να ενθαρρύνει τα χοιρίδια να παραμένουν στον ασφαλή και άνετο χώρο τους όταν δεν θηλάζουν. Η περιοχή περπατήματος θα πρέπει να έχει ενσωματωμένη και ρυθμιζόμενη μπάρα φραγμού και να τοποθετείται δίπλα στο διάδρομο για να βελτιστοποιείται ο χειρισμός των χοιριδίων.
3. Κοινωνικοποιήστε τα ζώα.
Κοινωνικοποιήστε τα νεαρά θηλυκά αναπαραγωγής και τις χοιρομητέρες. Οι χοιρομητέρες που έχουν συνηθίσει στον θετικό χειρισμό του ανθρώπου είναι πιο ήρεμες κατά τη διάρκεια του τοκετού και θα σας επιτρέψουν να αγγίζεται τα χοιρίδια τους. Οι χοίροι είναι εύκολο να κοινωνικοποιηθούν, χρειάζεται μερικά λεπτά θετικής αλληλεπιδράσης ανθρώπου-ζώου την ημέρα από νεαρή ηλικία.
4.Κατασκευή φωλιάς .
Η κατασκευή φωλιάς είναι μια θεμελιώδης συμπεριφορά για τις χοιρομητέρες και η πρόσβαση σε άχυρο ή σανό 24 ώρες πριν από τον τοκετό θα τις κάνει πιο ήρεμες, θα μειώσει τη διάρκεια του τοκετού, θα μειώσει τον αριθμό των νεκρών χοιριδίων και θα ξεκινήσει την παραγωγή γάλακτος.
5. Ινώδεις ουσίες και ελεύθερη πρόσβαση στο νερό.
Η διατροφή που περιέχει ινώδεις ουσίες (π.χ. πολτός ζαχαρότευτλων) εφοδιάζει τη χοιρομητέρα με ενέργεια κατά τον τοκετό, μειώνει τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας, μειώνει τη διάρκεια του τοκετού και σχετίζεται θετικά με την ποσότητα και την ποιότητα του πρωτογάλακτος και του γάλακτος. Υψηλής ποιότητας νερό πρέπει να είναι πάντα ελεύθερα προσβάσιμο και οι ποτίστρες θα πρέπει να έχουν ροή τουλάχιστον 4 l/min.