Γενετική πρόοδος TN70: ισχυρότερες χοιρομητέρες, περισσότερα χοιρίδια και καλύτερα παχυνόμενα

Η τελευταία πρόοδος που επιτεύχθηκε στο γενετικό υλικό των πληθυσμών Norsvin Landrace και Z-line στις μονάδες πυρήνων της Topigs Norsvin είναι εντυπωσιακή. Αυτές οι δύο γραμμές είναι η βάση για τη χοιρομητέρα TN70 και σε επίπεδο πελάτη, περίπου η ίδια γενετική βελτίωση στις αποδόσεις της χοιρομητέρας TN70 αναμένεται τα επόμενα 5 χρόνια.

Αυτή η βελτίωση οφείλεται στην πρόοδο που επιτευχθεί σε πολλά χαρακτηριστικά των χοιρομητέρων και είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της ισορροπημένης προσέγγισης στην επιλογή της Topigs Norsvin.

>> 1 απογαλακτισμένο χοιρίδιο περισσότερο ανά γέννα

Τα τελευταία 5 χρόνια, η γενετική τάση στο επίπεδο του πυρήνα για τα ζώντα γεννηθέντα χοιρίδια βελτιώθηκε κατά 0,75 χοιρίδια ανά γέννα. Αυτό δεν οδήγησε σε υψηλότερο αριθμό θνησιγενών ή υψηλότερη θνησιμότητα στον απογαλακτισμό. Αντίθετα, ο αριθμός θνησιγενών ανά τοκετομάδα μειώθηκε κατά 0,2 και η θνησιμότητα πριν τον απογαλακτισμό μειώθηκε κατά 2,8%. Το βάρος γέννησης και η ομοιομορφία της τοκετομάδας δεν επηρεάστηκαν αρνητικά.

Όλα αυτά αθροίζονται σε μια γενετική τάση ενός επιπλέον χοιριδίου που απογαλακτίζεται ανά γέννα σε 5 χρόνια. Το παραπάνω είναι υψηλότερο από τη γενετική τάση για τα γεννηθέντα ζωντανά.

>> Μακροζωία χοιρομητέρων

Μαζί με την υψηλότερη παραγωγή, η μακροζωία της χοιρομητέρας έχει επίσης βελτιωθεί. Η μελλοντική TN70 θα είναι ακόμα πιο δυνατή και θα παράγει περισσότερες τοκετομάδες. Η γονιμότητα της χοιρομητέρας θα βελτιωθεί επίσης καθώς θα μειωθεί το παρατεταμένο διάστημα μεταξύ του απογαλακτισμού και της σπερματέγχυσης.

>> Επιπλέον 75 γραμμάρια ημερήσια αύξηση βάρους και αυξημένη ποιότητα σφαγίου

Τα τελευταία 5 χρόνια, η γενετική βελτίωση των γραμμών οδήγησε σε επιπρόσθετη ημερήσια αύξηση βάρους  στη πάχυνση κατά 75 γραμμάρια. Η ποιότητα του σφαγίου βελτιώθηκε επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

>> 16 κιλά λιγότερη κατανάλωση τροφής στην τελική πάχυνση

Σημαντική γενετική πρόοδος επιτυγχάνεται και στη τελική πάχυνση. Τα τελευταία 5 χρόνια, μέσω της γενετικής προόδου επιτεύχθηκε σε επίπεδο πυρήνα μείωση της κατανάλωσης της τροφής που απαιτείται στη τελική πάχυνση κατά περίπου 16 κιλά ανά χοίρο. Αυτή η μείωση βασίζεται σε μια διασταύρωση TN Tempo x TN70 και θα φτάσει σταδιακά στις μονάδες των πελατών τα επόμενα 5 χρόνια. Αυτός ο βελτιωμένος συντελεστής εκμετάλλευσης σημαίνει όχι μόνο χαμηλότερο κόστος παραγωγής αλλά και μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Κοινοποιήστε αυτή την ανάρτηση: