Ελεύθερος τοκετός στην Innova Canada, τη φάρμα επιλεκτικής εκτροφής της Topigs Norsvin

Η Topigs Norsvin χτίζει μια νέα φάρμα επιλεκτικής εκτροφής στη Manitoba του Καναδά. Αυτή η νέα φάρμα επιλεκτικής εκτροφής που ονομάζεται Innova Canada έχει ελεύθερο σταβλισμό για τις χοιρομητέρες κατά την περίοδο του τοκετού. Ο Arjan Neerhof, Διευθυντής Γενετικής, επεξηγεί την επιλογή σχετικά με τον ελεύθερο τοκετό.

Η Innova Canada είναι η μεγαλύτερη επέκταση της δομής αναπαραγωγής της Topigs Norsvin και θα αποτελέσει την κύρια τοποθεσία για την εκτροφή της γραμμής Ζ, μιας από τις γραμμές των χοιρομητέρων TN70. Η μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της Topigs Norsvin θα οδηγήσει σε αυξημένη γενετική πρόοδο και εκτροφή με γνώμονα τη μελλοντική νομοθεσία για την καλή μεταχείριση των ζώων. Η νέα φάρμα επιλεκτικής εκτροφής λειτουργεί με ομαδικό σταβλισμό κατά την κύηση, αλλά και με σύστημα σταβλισμού ελεύθερου τοκετού.

Γιατί να παρέχουμε ελεύθερο σταβλισμό για τις χοιρομητέρες κατά τον τοκετό;

Arjan Neerhof: «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην κοινωνία και στη νομοθεσία, και σε πολλά μέρη του κόσμου παρατηρούμε ότι δίνεται ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση στην καλή μεταχείριση των ζώων. Ο ομαδικός σταβλισμός κατά τη διάρκεια της κύησης είναι ήδη υποχρεωτικός εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη. Στο εγγύς μέλλον θα γίνει υποχρεωτικός και σε πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ο ελεύθερος τοκετός ακολουθεί τον ίδιο δρόμο. Είναι ήδη υποχρεωτικός στη Νορβηγία εδώ και πολλά χρόνια, ενώ παρατηρούμε ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες βαδίζουν προς την ίδια κατεύθυνση. Αναμένουμε ότι τα συστήματα παραγωγής που συμβάλουν στην καλή διαβίωση των ζώων θα συνεχίσουν να γίνονται ολοένα και πιο σημαντικά παγκοσμίως.

Ως η πλέον καινοτόμος εταιρεία γενετικής με επίκεντρο την κοινωνική ευθύνη, η Topigs Norsvin αισθάνεται υποχρεωμένη να είναι πρόδρομος σε αυτού του είδους τις εξελίξεις. Με τη γνώση και την εμπειρία που συλλέγουμε στις φάρμες μας, μπορούμε να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας που θέλουν να υιοθετήσουν αυτού του είδους το σύστημα σταβλισμού στο μέλλον.

Ωστόσο, ο πιο σημαντικός λόγος για την απόφασή μας είναι ότι εκτρέφουμε χοίρους που πρέπει να ανταποκρίνονται στις μελλοντικές ανάγκες των πελατών μας και των αγορών τους. Επομένως, πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον και να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι οι χοιρομητέρες θα στεγάζονται όλο και περισσότερο σε συστήματα ελεύθερου τοκετού. Η Innova Canada είναι μια επένδυση για 20 χρόνια, και αυτός είναι ο ορίζοντας βάσει του οποίου εργαζόμαστε.

Ποια είναι η επίδραση των συστημάτων ελεύθερου τοκετού στη γενετική πρόοδο;

«Τα χαρακτηριστικά που επηρεάζονται περισσότερο είναι η μητρική συμπεριφορά της χοιρομητέρας, η επιβίωση των χοιριδίων και η συμπεριφορά της χοιρομητέρας προς τους φροντιστές. Επιπλέον, τα πόδια και η σωματοδομή των χοιρομητέρων καθίστανται πιο σημαντικά για τη διασφάλιση μιας μακρόχρονης και παραγωγικής ζωής. Η απόκλιση μεταξύ των χοιρομητέρων σε σχέση με αυτά τα χαρακτηριστικά θα γίνει πιο εμφανής, γεγονός που καθιστά δυνατή την επιλογή καλύτερων χοιρομητέρων και τη δημιουργία μεγαλύτερης προόδου. Αυτό ωφελεί, φυσικά, τους πελάτες που χρησιμοποιούν συστήματα ελεύθερου τοκετού, καθώς και όλους τους άλλους πελάτες. Το έχουμε δει ήδη στη γραμμή Norsvin Landrace στη Νορβηγία. Εκτρέφεται εδώ και πολλά χρόνια με συστήματα ελεύθερου τοκετού και όλοι οι πελάτες με TN70 βιώνουν τα οφέλη από αυτό.»

Αναμένεται η επιβίωση των χοιριδίων να είναι χαμηλότερη σε συστήματα ελεύθερου σταβλισμού των χοιρομητέρων;

«Αυτό είναι κάτι που μπορεί να αναμένεται. Ωστόσο, δεν αποτελεί κανόνα. Στη Νορβηγία, η επιβίωση των χοιριδίων σε συστήματα ελεύθερου τοκετού έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Το βλέπουμε στα κοπάδια επιλεκτικής εκτροφής και στους πελάτες μας που χρησιμοποιούν χοιρομητέρες TN70. Το ποσοστό είναι πλέον το ίδιο ή και υψηλότερο σε σύγκριση με άλλες αγορές που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν συμβατικούς θαλάμους τοκετού. Αυτό οφείλεται στον συνδυασμό γενετικής επιλογής και σωστής διαχείρισης. Στην Innova Canada, θα χρησιμοποιήσουμε τη γνώση που αποκτήθηκε στη Νορβηγία και σε ορισμένες άλλες χώρες. Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνουμε είναι να πειραματιστούμε, περιορίζοντας τη χοιρομητέρα για μία ή περισσότερες ημέρες κατά την περίοδο της γέννας. Αυτό σίγουρα θα βοηθήσει στη βελτίωση της επιβίωσης των χοιριδίων. Αλλά ναι, θα είναι συναρπαστικό, και θα πρέπει επίσης να μάθουμε εμπειρικά».

Δεν αποτελεί μεγάλο ρίσκο η επένδυση σε ένα σύστημα που βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη;

«Πράγματι, τα συστήματα ελεύθερου τοκετού είναι ακόμα υπό ανάπτυξη. Έχουμε αφιερώσει αρκετό χρόνο προκειμένου να εξετάσουμε τα διαθέσιμα συστήματα και να συμβουλευτούμε ειδικούς σε αυτόν τον τομέα. Έχουμε επίσης λάβει υπόψη τις συστάσεις των πελατών μας. Όλα αυτά συνέβαλαν στη γνώση μας και αυτό σημαίνει ότι δεν βαδίζουμε στα τυφλά. Είναι ένας δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε και, στο μέλλον, πολλοί από τους πελάτες μας θα πρέπει να κάνουν το ίδιο.»


Συστήματα σταβλισμού στην Innova Canada

Η Innova Canada θα χρησιμοποιήσει το σύστημα Pro Dromi Liberté για χοιρομητέρες κατά την περίοδο του τοκετού. Αυτό το σύστημα επιτρέπει τον ελεύθερο σταβλισμό των χοιρομητέρων με τα χοιρίδια τους, αλλά και τον περιορισμό των χοιρομητέρων κατά τη διαδικασία του τοκετού. Τα χοιρίδια έχουν μια φωλιά με μικροκλίμα και δάπεδο για ανάπαυση, το οποίο θερμαίνεται μέσω της μεταφοράς νερού.

Κατά τη διάρκεια της κύησης, οι χοιρομητέρες χωρίζονται σε μικρές ομάδες των 26 χοιρομητέρων. Το τάισμα πραγματοποιείται με ξεχωριστές ταΐστρες με χωρίσµατα/διαχωριστικά (ορθοστάτες) στο ύψος των ώμων.


Οι φωτογραφίες είναι ευγενική προσφορά της Vereijken

Κοινοποιήστε αυτή την ανάρτηση: