Νέος Δανός παραγωγός επιλέγει τα οφέλη της χοιρομητέρας TN70

Το Houstrupgaard στο Tårs στα βόρεια της Δανίας είναι ένα οικογενειακό αγρόκτημα τριών γενεών με 1000 χοιρομητέρες και παχυνόμενους χοίρους. Έχει επίσης 250 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης. Στο αγρόκτημα εργάζονται συνολικά 7 άτομα. Με την πρόσφατη επέκταση της φάρμας από 650 σε 1000 χοιρομητέρες, ο Jesper Budolfsen αποφάσισε να προχωρήσει με χοιρομητέρες ΤΝ70 που θα έχουν γενετικό υλικό της Topigs Norsvin.

Η νέα γενιά χοιροτρόφων στη Δανία βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Ο Jesper Budolfsen είναι ένας από αυτούς. Δεν επικεντρώνονται πλέον μόνο στο μεγάλο αριθμό χοιριδίων που έχουν γεννηθεί ζωντανά ή στο μεγάλο αριθμό απογαλακτισμένων χοιριδίων. Λαμβάνουν υπόψη ολόκληρη την οικονομική κατάσταση του αγροκτήματος, συμπεριλαμβανομένου του κόστους στέγασης και άλλων επενδύσεων. Επίσης παρατηρούν ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν σε μια εκμετάλλευση χοίρων θέλουν να αφιερώνουν χρόνο και εκτός εργασίας, έτσι η ικανοποίηση που νιώθουν από την εργασία και η δύσκολη εξεύρεση προσωπικού χοιροστασίου είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες. Παρατηρούν επίσης ότι οι απαιτήσεις των πελατών τους  για μια πιο φιλική προς το περιβάλλον εκμετάλλευση ενισχύονται.

Περισσότερες χοιρομητέρες TN70

Ο Jesper γνώρισε για πρώτη φορά τις χοιρομητέρες TN70 όταν δούλευε σε ένα αγρόκτημα στη Νορβηγία. Μας ανάφερε ότι ,«Η ανάπτυξη των χοιριδίων, το βάρος γέννησης και το βάρος απογαλακτισμού με εξέπληξαν.» «Μαζί με τις καλές μητρικές ικανότητες και τον εύκολο χειρισμό των χοιρομητέρων μου άφησαν πολύ καλή εντύπωση!

Όταν γύρισε πίσω στη Δανία άρχισε να σχεδιάζει πώς θα επεκτείνει το οικογενειακό αγρόκτημα αυξάνοντας τον αριθμό των χοιρομητέρων σε 1000. Σύγκρινε τις χοιρομητέρες της εταιρείας Danbred με τις χοιρομητέρες TN70 και αξιολογώντας τη συνολική εικόνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σειρά χοιρομητέρα  TN70 ήταν η καλύτερη επιλογή γι ‘αυτόν. «Οι επενδύσεις στα κελία τοκετού ήταν χαμηλότερες, διότι χρειαζόμασταν λιγότερα. Και χρειαζόμασταν λιγότερες επενδύσεις κεφαλαίου στην τεχνητή γαλουχία των χοιριδίων. ”

Επίσης, η δύσκολη εξεύρεση προσωπικού στα χοιροστάσια λειτουργεί θετικά για εμάς. Οι χοιρομητέρες μπορούν να φροντίζουν τα χοιρίδια τους χωρίς βοήθεια. Για παράδειγμα, εξισορροπούμε τις τοκετομάδες μόνο μία φορά, μόλις γεννηθούν. Στη συνέχεια, οι χοιρομητέρες φροντίζουν τα χοιρίδια και δεν χρειάζονται καμία βοήθεια ή τεχνητή γαλουχία. Επίσης, η ευρωστία και το υψηλότερο βάρος γέννησης των χοιριδίων σημαίνουν χαμηλότερη ανάγκη για εργασία, καθώς χρειάζονται λιγότερες επεμβάσεις και η υγεία των χοιριδίων είναι πολύ καλύτερη.

Όλα αυτά καθιστούν τις χοιρομητέρες TN70 πιο οικονομικές για την οικογένεια Budolfsen. «Υπολόγισα ότι η αύξηση του αριθμού χοιρομητέρων που θα έχουν γενετικό υλικό της  χοιρομητέρας TN70 στις 1000 απαιτεί περίπου την ίδια εργασία με μία  μονάδα με  850 χοιρομητέρες  αλλά με γενετικό υλικό της εταιρείας Danbred».

Η χοιρομητέρα συνεχίζει να παράγει γάλα

Τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι η TN70 αποδίδει καλά. «Επιδιώκουμε αυτή τη στιγμή σε 16,5 γεννηθέντα χοιρίδια / τοκετομάδα και σε περισσότερα από 14,5 απογαλακτισμένα χοιρίδια ανά χοιρομητέρα. Οι χοιρομητέρες της σειράς TN70 είναι ακόμα στους πρώτους τοκετούς και οι κατασκευαστικές εργασίες εντός κτιρίου δεν τους βοήθησε να αποδώσουν τα μέγιστα των δυνατοτήτων τους. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα επιτύχουμε τους στόχους μας ».

Ένα από τα πράγματα που είναι πραγματικά διαφορετικό είναι η παραγωγή γάλακτος των χοιρομητέρων TN70. Παράγουν γάλα συνεχώς. «Έχουμε συνηθίσει σε χοιρομητέρες που απενεργοποιούν θηλές όταν χάνουν πάρα πολύ βάρος και μειώνουν την παραγωγή γάλακτος με αυτόν τον τρόπο. Οι χοιρομητέρες TN70 συνεχίζουν, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσαρμόσουμε τη διατροφή στα καινούρια δεδομένα, ώστε η σωματική τους κατάσταση να παραμένει σε καλό επίπεδο. »

Υψηλότερη συνολική κερδοφορία

Είναι πολύ νωρίς για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων στη μονάδα πάχυνσης «Περιμένω τα ίδια αποτελέσματα όπως και στο παρελθόν». Ο Jesper αναμένει ότι με την TN70 θα υπάρξει υψηλότερη συνολική κερδοφορία στο οικογενειακό αγρόκτημα. Και αυτό δεν είναι αποτέλεσμα της υψηλότερης παραγωγής χοιριδίων αλλά του υψηλότερου κέρδους και της ομαλής και εύκολης παραγωγής. «Πρέπει να δούμε αναλυτικότερα τι κοστίζει η παραγωγή ενός χοίρου. Η τιμή κόστους μπορεί να είναι υψηλότερη σε μια μονάδα με παραγωγή 38 χοιριδίων ετησίως σε σχέση με μία μονάδα που παράγει 33. Επίσης, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ικανότητες των υπαλλήλων μιας μονάδας όλο και περιορίζονται  και στο μέλλον δεν θα θέλουν να εργάζονται σε μία επιχείρηση που λειτουργεί από τις 5 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ σε 2 βάρδιες για να επιτύχει εξαιρετικά υψηλή παραγωγή χοιριδίων.

Κοινοποιήστε αυτή την ανάρτηση: