Συμβουλές για το πώς να βελτιστοποιήσετε την εκτροφή της πρωτάρας χοιρομητέρας.

Ο Chris Opschoor είναι Διευθυντής των Παγκόσμιων Υπηρεσιών Διατροφής. Αυτός και η ομάδα του παρέχουν συμβουλές στους παραγωγούς ζωοτροφών, τους συμβούλους και τους πελάτες μας σχετικά με την καλύτερη ποσότητα και ποιότητα τροφής έτσι ώστε να ξεκλειδώσει το μέγιστο δυναμικό της γενετικής της Topigs Norsvin.

Το 20% του προγράμματος αναπαραγωγής μιας εμπορικής εκτροφής χοιρομητέρων αποτελείται από νεαρούς θηλυκούς χοίρους (πρωτάρες). Η σωστή ανάπτυξη για την αντικατάσταση μιας πρωτάρας είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την εξασφάλιση της διατήρησης της μονάδας (μακροζωία) και της παραγωγικότητας (παραγωγικά χαρακτηριστικά χοιρομητέρας) στο σύνολο των ζώων. Επομένως, ένα πρόγραμμα διαχείρισης των πρωτάρων είναι απαραίτητο για την αποτελεσματική αντικατάσταση χοιρομητέρων. Επιτρέπει την επίτευξη στόχων αντικατάστασης με πρωτάρες οι οποίες έχουν επαρκές σωματικό βάρος και κατάλληλες προϋποθέσεις για να εισέλθουν στην αναπαραγωγή, ώστε να διασφαλιστεί η μακροζωία και η βιώσιμη παραγωγική διάρκεια ζωής τους.

Οι συμβουλές του Chris για το πώς μπορεί να επιτευχθεί βέλτιστη εκτροφή νεαρών θηλυκών χοίρων :

  1. Υποστηρίξτε τη μέγιστη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών της πατρογονικής χοιρομητέρας κατά τη γαλουχία όσο το δυνατόν καλύτερα. Μελέτες δείχνουν ότι η διαχείριση της μητέρας των πρωτάρων έχει σαφή επίδραση στην απόδοσή τους. Σημαντική κινητοποίηση του σωματικού βάρους της μητέρας  (> 6%) θα επηρεάσει την ποιότητα των ωαρίων και των εμβρύων και την επιβίωσή τους μέσω της κύησης. Αυτό επίσης επηρεάζει την απόδοση της πρωτάρας όταν είναι στην παραγωγή.
  2. Υποστηρίξτε την επαρκή πρόσληψη πρωτογάλακτος των μελλοντικών νεαρών θηλυκών χοίρων, επειδή είναι σημαντική για τη νεογνική ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος των χοιριδίων, του εντέρου και του αναπαραγωγικού συστήματος. Η βιβλιογραφία προτείνει ότι η πρόσληψη 250 γραμμαρίων πρωτογάλακτος είναι επαρκής για υγιή χοιρίδια.
  3. Υποστηρίξτε τη καθημερινή αύξηση του βάρους >650γραμμάρια την ημέρα για να εξασφαλίσετε επαρκές βάρος κατά την πρώτη γονιμοποίηση, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 150 και 170 κιλών.
  4. Ξεκινήστε την επαφή με τον κάπρο στις 150-160 ημέρες. Αυτό διασφαλίζει ότι θα έχετε το πρώτο ζευγάρωμα στη σωστή ηλικία. Μειώνει επίσης τις μη παραγωγικές ημέρες.
  5. Διασφαλίστε ότι η πρωτάρα θα πάρει >60 κιλά από την πρώτη σπερματέγχυση μέχρι τον τοκετό, για να εξασφαλίσετε επαρκή αποθέματα κατά τη διάρκεια της γέννησης. Συνδυάστε το με επαρκή πρόσληψη τροφής κατά τη γαλουχία. Θα αποτρέψει σημαντικές απώλειες σωματικού βάρους και θα βελτιώσει την ποιότητα των ωαρίων.

Κοινοποιήστε αυτή την ανάρτηση: