Τα 5 βασικά στοιχεία της βιοασφάλειας

Ο Mitch Christensen είναι επικεφαλής κτηνίατρος και ηγείται της Παγκόσμιας ομάδα κτηνιατρικών υπηρεσιών της Topigs Norsvin. Η ομάδα του είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία του προγράμματος βιοασφάλειας για τον παγκόσμιο πυρήνα, πολλαπλασιαστικές μονάδες αναπαραγωγής  και τα κέντρα τεχνητής σπερματέγχυσης. Η βιοασφάλεια και η πρόληψη εισαγωγής νέων ασθενειών είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία κάθε εκτροφής χοίρων.

Τα βασικά στοιχεία της βιοασφάλειας του Mitch:

1. Δημιουργήστε κουλτούρα και νοοτροπία βιοασφάλειας με τους υπαλλήλους της φάρμας. Η βιοασφάλεια πρέπει να βρίσκεται στο μυαλό τους 365 ημέρες το χρόνο και η τακτική υπενθύμιση της σημασίας της θα βοηθήσει. Καθιερώστε μια ρουτίνα για την αναθεώρηση θεμάτων βιοασφάλειας και την ολοκλήρωση περαιτέρω εκπαίδευσης με όλους τους εργαζόμενους. Βοηθήστε το προσωπικό της φάρμας σας να καταλάβει τη σημασία συζητώντας τον αντίκτυπο για το αγρόκτημα της εισαγωγής κάποιας ασθένειας, όχι μόνο στην παραγωγικότητα αλλά και οικονομικά.

2. Θυμηθείτε τους εξωτερικούς κινδύνους βιοασφάλειας που επηρεάζουν την μονάδα σας , όπως η μεταφορά και η προμήθεια ζωοτροφών. Οι τακτικές αξιολογήσεις βιοασφάλειας του παρόχου μεταφορών και του μύλου ζωοτροφών θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα βιοασφάλειας.

3. Πραγματοποιήστε επενδύσεις που διευκολύνουν την τήρηση των διαδικασιών βιοασφάλειας. Για παράδειγμα, δημιουργήστε στην είσοδο του αγροκτήματος έναν συμπαγή πάγκο δημιουργώντας μια ευκρινή γραμμή για το διαχωρισμό, καθαρή και βρώμικης περιοχής. Θυμηθείτε να διευκολύνετε τους υπαλλήλους ώστε να μπορούν να κρεμάσουν τα παλτά τους, να φτάσουν στα παπούτσια και να έχουν αρκετό χώρο για να καθίσουν. Κρατήστε τα ντους καθαρά και δώστε στο προσωπικό σας το σαπούνι και το σαμπουάν που προτιμούν να χρησιμοποιούν.

4. Μετρήστε και συγκρίνετε το πρόγραμμα βιοασφάλειας. Προγραμματίστε μια εστιασμένη και ολοκληρωμένη ανασκόπηση όλων των διαδικασιών βιοασφάλειας ετησίως. Μην περιμένετε να νοσήσει το ζωικό υλικό πριν ολοκληρώσετε μια πλήρη εκτίμηση της βιοασφάλειας.

5. Δημιουργήστε όσο το δυνατόν περισσότερα προληπτικά επίπεδα βιοασφάλειας στο πρόγραμμά σας. Να έχετε πολλαπλά μέτρα ασφαλείας σε περίπτωση που προκύψει αποτυχία σε κάποιο άλλο σημείο της διαδικασίας. Για παράδειγμα, οι εισερχόμενες προμήθειες θα μπορούσαν να αφαιρεθούν από την εξωτερική συσκευασία, να αποθηκευτούν για ένα χρονικό διάστημα σε ένα ξηρό, ζεστό δωμάτιο εισόδου και να σκουπιστούν τελικά με απολυμαντικά μαντηλάκια πριν μπουν στο αγρόκτημα. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε δημιουργήσει τρία επίπεδα προστασίας σε περίπτωση που μια μολυσμένη συσκευασία φτάσει στο αγρόκτημα σας.

Κοινοποιήστε αυτή την ανάρτηση: