Πρέπει να επανεξετάσουμε τη γενετική επιλογή;

Πρόσφατα, το περιοδικό Pig Progress δημοσίευσε ένα ενδιαφέρον άρθρο του Marcello Marchesi. Σε αυτό το άρθρο ρώτησε τον κόσμο: Πρέπει να επανεξετάσουμε ριζικά τη γενετική επιλογή στους χοίρους;
Εν ολίγοις, η απάντηση της Topigs Norsvin στην ερώτηση του Marcello είναι: Όχι.
Είχαμε ήδη προβλέψει όλα τα προβλήματα που ανέφερε πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες και για το λόγο αυτό χρησιμοποιήσαμε την ισορροπημένη επιλογή. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιλέγουμε πάντα το βέλτιστο από οικονομική άποψη, αλλά βρίσκουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της οικονομίας, της ευζωίας, της ευκολίας διαχείρισης και των κοινωνικών ανησυχιών.
Από το blog του Hans Olijslagers, CTO της Topigs Norsvin
Θα απαντήσω εν συντομία στις τέσσερις τάσεις που περιγράφει ο Marcello στο άρθρο του περιοδικού Pig Progress:
Θνησιμότητα πριν από τον απογαλακτισμό
Το 2001, η Topigs Norsvin παρουσίασε ένα πρωτόκολλο ζωτικότητας, μέτρησης θηλών και ζύγισης χοιριδίων. Αναπτύχθηκαν κληροδοτικές τιμές για τις μητρικές ικανότητες των χοιρομητέρων και τη ζωτικότητας των χοιριδίων. Η βάση για τους στόχους αναπαραγωγής των χοιρομητέρων μας είναι ότι κάθε επιπλέον χοιρίδιο που γεννιέται πρέπει να γαλουχείται από μια χοιρομητέρα. Δεν είναι αποδεκτή η αύξηση των νεκρών χοιριδίων κατά τον τοκετό. Χάρη σε αυτήν την προσέγγιση, η επιβίωση των χοιριδίων αυξήθηκε.
Ραχιαίο λίπος και γεύση χοιρινού κρέατος
Η ιδέα της ισορροπημένης επιλογής της Topigs Norsvin περιλαμβάνει τα επιθυμητά οφέλη για τα χαρακτηριστικά ποιότητας του κρέατος. Έχει αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα που αφορά το φαινότυπο για διάφορα ποιοτικά χαρακτηριστικά με σκοπό την αποφυγή προβλημάτων που σχετίζονται με την μειωμένη εναπόθεση λίπους, όπως η απώλεια νερού, χαμηλό ενδομυϊκό λίπος και προβλήματα χρώματος.
Το 2006, παρουσιάστηκε η φαινοτύπηση με φασματοφωτομετρία NIRS για την ποιότητα του κρέατος και το 2008, η Topigs Norsvin έγινε η πρώτη γενετική εταιρεία που χρησιμοποίησε σάρωση ΑΤ για τον προσδιορισμό ποιότητας σφαγίου. Πραγματοποιείται επίσης μεγάλης κλίμακας συγγενικών δοκιμών (sib-testing) , συμπεριλαμβανομένης της ανατομίας σφαγίου για την εκτίμηση περισσότερων από δώδεκα χαρακτηριστικών ποιότητας κρέατος.
H Topigs Norsvin ήταν η πρώτη εταιρεία που εφάρμοσε την επιλογή έναντι της γενετήσιας οσμής των κάπρων σε όλες τις σειρές της. Τα επίπεδα της γενετήσιας οσμής των κάπρων μειώθηκαν περισσότερο από 50%, με αποτέλεσμα πολύ λιγότερα σφάγια με έντονη οσμή να καταλήγουν στο εμπόριο
Το κόστος της χωλότητας
H Topigs Norsvin ανήκει σε χοιροτρόφους για περισσότερο από έναν αιώνα. Οι χοιροτρόφοι μας χρειάζονται καλή διαμόρφωση στα ζώα τους και πρέπει να εργαστούν με ισχυρά ζώα που χρειάζονται λίγη φροντίδα και τους είναι εύκολο να τα διαχειριστούν. Αυτό αντικατοπτρίζεται στους στόχους επιλογής μας. Η εντατική βαθμολογία ποιότητας και κίνησης των ποδιών σε εκτροφές πυρήνες σε συνδυασμό με την σάρωση ΑΤ για οστεοχόνδρωση και προβλήματα ώμου προσφέρει δεκάδες χαρακτηριστικά ευρωστίας. Αποτέλεσμα: η μακροζωία των χοιρομητέρων αυξάνεται.
Κήλες και άλλες γενετικές ανωμαλίες
Στην Topigs Norsvin, οι γενετικές ανωμαλίες ορίζονται ως χαρακτηριστικά στον δείκτη επιλογής. Οι βελτιωμένοι πίνακες γονιδιωματικής συσχέτισης οδήγησαν τη γενετική απόκριση αναφορικά με τις γενετικές ανωμαλίες γρηγορότερα στην επιθυμητή κατεύθυνση, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να απορρίπτονται ολόκληρες τοκετομάδες όπως στο παρελθόν.
Η γονοτύπηση ολόκληρου του γονιδιώματος βελτιώνει τις γνώσεις μας σχετικά με τις κληρονομικές απαλοιφές στο DNA και μας παρέχει επιπλέον εργαλεία επιλογής για την αποφυγή γενετικών ανωμαλιών. Σύντομα θα εισέλθουμε σε μια εποχή πρόβλεψης φαινοτύπων που βασίζονται σε γονότυπους στη βάση δεδομένων μας.
Οι πελάτες μας μπορούν να δουν ξεκάθαρα τα αποτελέσματα της προσέγγισης της Topigs Norsvin. Για παράδειγμα, περισσότερα χοιρίδια απογαλακτίστηκαν, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στις χοιρομητέρες, ισχυρότεροι χοίροι, χαμηλότερη θνησιμότητα και αυξημένη απόδοση.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πρόγραμμα ισορροπημένης επιλογής της Topigs Norsvin, κατεβάστε την έκθεση εταιρικής βιωσιμότητας.Corporate Sustainability Report Responsible.
Hans Olijslagers
CTO Topigs Norsvin

Κοινοποιήστε αυτή την ανάρτηση: