Innova Canada: Καινοτομίες που θέτουν νέα πρότυπα

Η Innova Canada θα ανοίξει επίσημα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Αυτή η τελευταία επέκταση στη δομή αναπαραγωγής της Topigs Norsvin θα είναι η κύρια τοποθεσία για την αναπαραγωγή της γραμμής Z, μιας από τις προγονικές γραμμές της χοιρομητέρας TN70. Ο διευθυντής του έργου Mike Shaw μας λέει για μερικά από τα ενδιαφέροντα και καινοτόμα χαρακτηριστικά αυτής της υπερσύγχρονης μονάδας πυρήνα.

Η Innova Canada είναι η μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της Topigs Norsvin και θα οδηγήσει σε αυξημένη γενετική πρόοδο και αναπαραγωγή με γνώμονα τη μελλοντική νομοθεσία για την ευζωία των ζώων. Η νέα μονάδα πυρήνα λειτουργεί με ένα σύστημα στέγασης ελεύθερου τοκετού που εξασφαλίζει υψηλή ευζωία των ζώων. Αλλά αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά καινοτόμα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, όσον αφορά τη βιωσιμότητα και τη βιοασφάλεια, η Innova Canada θέτει επίσης νέα πρότυπα.

Ελεύθερος τοκετός: οι πρώτες δοκιμές δείχνουν ότι η χοιρομητέρα είναι ικανή και το προσωπικό είναι ενθουσιώδες

Η Innova Canada θα χρησιμοποιήσει το σύστημα Pro Dromi Liberté για χοιρομητέρες κατά την περίοδο τοκετού. Αυτό το σύστημα μπορεί να στεγάσει τις χοιρομητέρες ελεύθερες με τα χοιρίδια τους αλλά και να περιορίσει τις χοιρομητέρες κατά τη διαδικασία τοκετού. Τα χοιρίδια έχουν κελιά με κατάλληλο μικροκλίμα και δάπεδο θερμαινόμενο μέσω νερού.

Στη μονάδα πυρήνα της Topigs Norsvin’s Paradise Valley, τρία παραδοσιακά κελιά τοκετού αντικαταστάθηκαν από δύο μονάδες Pro Dromi Liberté, έτσι ώστε το προσωπικό μας να εξοικειωθεί με το σύστημα και να βρει τον καλύτερο τρόπο εργασίας με αυτό.

Η ομάδα πειραματίστηκε με το υλικό στρωμνής και το χρονικό σημείο περιορισμού της χοιρομητέρας. Ο Mike Shaw, υπεύθυνος του έργου της Innova Canada δηλώνει: «Το προσωπικό ήταν έκπληκτο από το νέο σύστημα. Ήταν τόσο ενθουσιασμένοι που δεν μπορούσαν να σταματήσουν να μιλούν γι’ αυτό και ανακάλυψαν ότι δεν απαιτούσε πραγματικά πολλή επιπλέον δουλειά. Είναι μόνο δύο κελιά μέχρι στιγμής και ακόμα μαθαίνουμε, αλλά φαίνεται πολύ καλό σύστημα και το προσωπικό απολαμβάνει να δουλεύει με αυτό.»

Αυτό οφείλεται επίσης εν μέρει στο πώς συμπεριφέρεται η χοιρομητέρα στο ελεύθερο κελί τοκετού. Εκφράζει πραγματικά τις μητρικές της ικανότητες με θετικό τρόπο. Είναι πολύ καλές μητέρες που φροντίζουν τους απογόνους τους. Mike Shaw: «Παρατήρησαν χοιρομητέρες που κατεύθυναν τα νεογέννητα γουρουνάκια στη φωλιά τους μετά τον τοκετό και μετά ξάπλωσαν μπροστά στην είσοδο. Έμοιαζε σαν να εκπαίδευαν τα χοιρίδια για το που είναι ό χώρος τους μέσα στο κελί».

Βιοασφάλεια: μέτρα κατά τη φόρτωση για την ελαχιστοποίηση της εισαγωγής της νόσου

Μια κορυφαία εγκατάσταση αναπαραγωγής όπως η Innova Canada απαιτεί την υψηλότερη δυνατή βιοασφάλεια. Μια κρίσιμη πτυχή είναι η τοποθεσία της εγκατάστασης. Η επόμενη πλησιέστερη τοποθεσία με χοίρους απέχει περισσότερο από 10 χιλιόμετρα. Επιπλέον, ο σχεδιασμός της τοποθεσίας πυρήνα διασφαλίζει ότι αποφεύγονται οι διασταυρώσεις μεταξύ του προσωπικού της μονάδας και της εξωτερικής κυκλοφορίας. Τα υλικά που πρέπει να εισέλθουν στην μονάδα απολυμαίνονται με υπεριώδη ακτινοβολία στην περίπτωση μικρών αντικειμένων ή υποκαπνισμού για 48 ώρες και αποθήκευσης σε ξηρό χώρο για τα μεγαλύτερα αντικείμενα. Λαμβάνονται επίσης άλλα μέτρα για την αποφυγή της νόσησης.

Ένα ιδιαίτερο μέτρο βιοασφάλειας εφαρμόζεται κατά τις φορτώσεις. Είναι ένα μονόδρομο σύστημα τριών τμημάτων. Δεν είναι δυνατό για τα χοιρίδια να επιστρέψουν ξανά στην μονάδα μετά τη φόρτωση. Το πρώτο τμήμα είναι ο περιορισμός των χοιριδίων σε ειδικό χώρο που γίνεται από το προσωπικό της μονάδας. Όταν οι χοίροι βρίσκονται στο χώρο περιορισμού, η πόρτα προς τη μονάδα είναι κλειστή και δεν είναι δυνατή η είσοδος από τον χώρο αυτό.

Το δεύτερο τμήμα αφορά τον πραγματικό χώρο φόρτωσης. Το προσωπικό που εργάζεται εκεί πρέπει να κάνει ντους μέσα και έξω και να εισέρχεται από μια ξεχωριστή είσοδο. Δεν μπορούν να πάνε στην μονάδα. Μετακινούν τους χοίρους από το χώρο περιορισμού στο φορτηγό.

Το τρίτο τμήμα είναι το φορτηγό. Ο οδηγός του φορτηγού επιτρέπεται να βρίσκεται μόνο στο φορτηγό. Αυτός ή αυτή φροντίζει να τοποθετηθούν τα χοιρίδια στο σωστό τμήμα του φορτηγού. Υπάρχει μια είσοδος οδηγού στο χώρο φόρτωσης όπου ο οδηγός μπορεί να αλλάξει ρούχα και μπότες. Στις περισσότερες μονάδες, αυτό πρέπει να γίνεται εκτός του φορτηγού. Mike Shaw: «Μέσα στο κρύο και τον άνεμο του χειμώνα, αυτό δεν είναι ότι καλύτερο και συχνά περιλαμβάνει μια ενέργεια εξισορρόπησης στο σκαλί του φορτηγού ή στη πλατφόρμα φόρτωσης του φορτηγού».

Όταν ολοκληρωθεί η φόρτωση, ολόκληρo το φορτίο καθαρίζεται και απολυμαίνετε.

Βιωσιμότητα: Ηλεκτρική θέρμανση για λιγότερες εκπομπές ρύπων και καλύτερο κλίμα στη μονάδα.

Η Innova Canada λειτουργεί αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια και δεν χρησιμοποιεί ορυκτές πηγές ενέργειας όπως προπάνιο ή φυσικό αέριο. Καθώς το 97% της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από υδροηλεκτρική ενέργεια, η μονάδα πυρήνα χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και λειτουργεί ουσιαστικά χωρίς εκπομπές ρύπων.

Η ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιείται επίσης για τη θέρμανση του νερού που θερμαίνει τη μονάδα. Ο Mike Shaw επισημαίνει μια ενδιαφέρουσα παρενέργεια αυτού. «Αυτό το είδος θέρμανσης δημιουργεί μια ξηρότερη θερμότητα από τα συστήματα θέρμανσης που χρησιμοποιούνται συνήθως στη Μανιτόμπα. Τους χειμώνες που έχουμε εδώ, αυτό οδηγεί σε ένα καλύτερο κλίμα στη μονάδα για τα  χοιρίδια και το προσωπικό».

Επομένως, η επιλογή για 100% ηλεκτρική ενέργεια δεν συμβάλλει μόνο σε χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα. Σημαίνει επίσης χαμηλότερο κόστος, καθώς το φυσικό αέριο και το προπάνιο έχουν γίνει πολύ πιο ακριβά από το ηλεκτρικό ρεύμα και δεν απολαμβάνουν τον χαμηλότερο φόρο επί των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Κοινοποιήστε αυτή την ανάρτηση: